“Ooh wat is het hier mooi!!” De eerste indruk…

Bizar om te weten dat de eerste indrukken blijvend zijn. Die kun je nooit meer veranderen.

Gasten komen binnen, binnen een paar seconden worden de eerste indrukken gemaakt, essentiële seconden voor de rest van het verblijf. Vertrouwen uitstralen in alle opzichten, vanaf het moment dat de gast uit de auto stapt.

Onze tuin wordt dagelijks onderhouden. Dagelijks? Ja, iedere dag opnieuw maken we zelfs twee keer per dag een rondje. Zoekend naar afval, sigarettenpeuken, onkruid, wespennesten etc. Bladblazen, vegen, planten water geven, schoonmaken van de goten en het terrasmeubilair. Het hoort er allemaal bij, voordat onze gasten binnenkomen zijn we al een uurtje bezig.

Een paar keer per jaar komt hier Theo met zijn mannen. Theo is voor het groot onderhoud, het knippen van de hagen, bemesten en snoeien van planten en bomen, voor het onderhoud aan de vijver en het weghalen van de wespennesten, het afvoeren van het vrijgekomen afval en het onderhoud aan de sloten.
Deze klussen doen we alleen als er geen gasten zijn. Net zoals het schilderwerk, het maken van de bloemstukjes, de inkoop, de administratie en de voorbereidingen voor de lunches en het diner en natuurlijk de schoonmaak. Een groot huis en een groot terrein brengt veel werk met zich mee. Dat moet tiptop in orde zijn.

En na die eerste indruk de hand die gegeven wordt, de blik die wordt gewisseld … en het is al gebeurd! Het 2e oordeel is geveld. Dat is niet erg, zo werkt ons brein nu eenmaal. Het helpt ons om snelle beslissingen te kunnen nemen en het juiste oordeel te kunnen vellen. En de eerste indruk is meestal de juiste. Die eerste paar seconden vertellen ons heel veel. Je oordeelt op intuïtie en niet op ratio.

Kun je daar wat mee? Ik hoop het. Want hoe bizar dit ook is, het is ook enorm belangrijk, bepalend zelfs. Een fractie van een moment waarop je als bedrijf of als persoon het verschil kunt maken en waarop je feilloos kunt vertrouwen. Dat is toch fijn? Maakt dat het leven niet een stuk makkelijker?

Karin van der Grinten